052 626 630

Monblan Design © 2023 Всички права запазени

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Реализирането на един стилен, функционален и издържан интериор минава през много процеси. В тази насока се очаква от проектантите да имат познания по планиране на пространството, както и да го разпределят функционално, да умеят да работят с двуизмерни и триизмерни софтуери за чертане и моделиране, да познават нормите и правилата за проектиране, да имат добри психологически познания, да имат добра представа за цветообразуване, да умеят да комуникират, да имат познания в различни сфери като мебелно проектиране и производство, осветление, електроинсталации, ВиК, текстил, металообработване, строителство, материали и технологии и още много други.

Почти невъзможно е човек да има дори и малки познания от всичко това, ако не се занимава професионално с интериорен дизайн.

Професионалният интериорен проект може да се изготви единствено от интериорен дизайнер или архитект. Не се опитвайте да правите това сами или с приятели, роднини ит.н, защото има много фактори, които оказват влияние върху крайния резултат.

Когато избирате дизайнер или архитект, не се подлъгвайте по най-ниската цена. Хонорара, който ще платите за интериорен дизайн е скромна част от бюджета, който ще е нужен за реализацията му. Добрият дизайн може да ви спести време, финансови средства и разочарования. Направете среща с няколко архитектурни или дизайнерски студиа и се доверете на тези проектанти, чиито проекти и стил на работа ви допадат.

Преди да се заемете с интериорни промени на съществуващо жилище или ново такова, трябва да сте сигурни, че сте готови за това начинание. Първите две неща, които трябва да си осигурите, са време и пари!

За един професионален интериорен проект и неговото реализиране са нужни от 6 до 12 месеца, в зависимост от големината и сложността на изпълнение.

Също така е добре да помислите какъв бюджет може да отделите за реализацията на проекта, преди да отидете на първоначална среща с дизайнер или архитект. От нашия опит през годините с редица реализирани интериорни проекти, съвсем грубо можем да ви ориентираме, че ще трябва да заделите минимум около 1500 лв. за кв.м площ от жилището.

Тази сума включва всичко нужно за реализирането на един нов, стилен, функционален и издържан интериор – СМР с труд и материали, отопление и охлаждане, санитария, настилки, покрития по стени, софити, промени във ВиК, ел. инсталация, осветителни тела, ключове и контакти, корпусна мебел, свободностоящи мебели, завеси и текстил.

Тук естествено не са включени някои екстри като професионално видео и аудио озвучаване, автоматизация тип „умен дом“, бутикови артикули и др.

Преди да започнете какъвто и да било ремонт по съществуващото жилище, обмислете добре какво желаете да се промени, както и какво може да се запази – например ако дограмата е в добро състояние, може да не се сменя. Ако на балконите или терасите има положена подова настилка и тя изглежда добре и е в добро състояние, може да се запази.

Също така ако някоя вещ или лампа има сантиментална стойност за вас, може да се отреди специално място в новия интериор. Не е желателно обаче да се запазват съществуващи мебели, особено вградени гардероби и кухни. Бихте могли да запазите трапезната маса и столове, но това ще доведе до задължаващи препратки към интериорен стил и цветова гама в новия интериор. Всичко, което се запазва ще ограничи до голяма степен възможността да се проектира един нов, независим и впечатляващ интериор.

Абсолютно не е желателно! Интериорният проект може да доведе до промяна в ел. инсталацията или подмяната й с нова, преместване на ВиК тръби и връзки, често изграждане на нова ВиК инсталация, преместване на стени и светли отвори. Всичко това е свързано с разбиване, прахоляк, подмазване и др. подобни дейности, поради които не е възможно по време на ремонта жилището да се обитава.

През годините сме редуцирали нашите бригади и подизпълнители до определен кръг от специалисти и доставчици, на които имаме пълно доверие и можем да гарантираме за високото им качество и коректност, както и да разчитаме на тях за изпълними срокове, гъвкавост и прецизност.

В случай, че МОНБЛАН ДИЗАЙН не се ангажира с менажирането на обекта, може да използвате всеки един избран от вас подизпълнител, като ние ще поемем ангажимен единствено върху авторския контрол.

Добре е в едно жилище всички помещения да си кореспондират визуално и стилово, както и да отразяват атмосферата на настоящите обитатели. Трябва да помислите дали наистина имате нужда от интериорен дизайн само на едно помещение и какво ще промени това като цяло в жилището.

Често интериорният проект е свързан с промяна на ел. инсталации, подмяна или преместване на ВиК тръби и връзки, промяна на софити, което води до въпроса дали си струва всичко това само заради едно помещение. Ако все пак сте решили, че помещението трябва да претърпи промяна, ние ще окажем нужното съдействие при индивидуални условия, срокове и цени.

Проектираме на територията на цялата страна, имаме проекти и в чужбина.

Можем да поемем мениджмънт на изпълнението за Североизточна България и авторски контрол за цялата страна.

След приключване на проектирането идва ред на процесите по самото изпълнение.

Авторският контрол ангажира проектантите с проверка на изпълнението и дали отговаря то на одобреното задание спрямо проекта.

Те могат да дават напътствия по различни казуси по време на посещенията на обекта.

Но нямат други ангажименти като например спазване на срокове, доставяне на материали и артикули, плащания към търговци и т.н. Авторският контрол се договаря за брой посещения на обекта.

Мениджмънт на изпълнението е отговорността, която поемаме към своите клиенти относно финализирането на проекта в отредения срок, в рамките на определения бюджет и гаранция за качество във всеки един детайл.

Това включва изготвяне на количествени сметки и точен бюджет, изготвяне на графици за СМР и доставки, координиране на бригади и подизпълнители, правилно разпределяне на бюджета по план, извършване на доставки и следене на техните срокове, организиране отделните етапи на изпълнение, посрещане на обекта на подизпълнители и доставчици,  отключване и заключване на обекта и много други дейности, които спестяват време и финансови средства на инвеститора.

Мениджмънтът се определя като процент от стойността на бюджета.