052 626 630

Monblan Design © 2023 Всички права запазени

Еднофамилна къща, м. Свети Никола, Варна

Еднофамилна жилищна сграда, м-ст Св. Никола, Варна
Сградата, с общо РЗП от 480 кв. м. е ситуирана в тих и спокоен квартал в покрайнините на гр. Варна, сред богата растителност и прекрасна панорама към морето.

Състои се от три спални, стая за гости, дневно прастранство, широко антре с горно осветление, портманто, WC за гости и спомагателни помещения - фитнес, сауна, перално и котелно помещение, гараж за два автомобила.
Визуално сградата образува два основни архитектурни обема с плоски покриви, като южния покрив е изнесен напред така, че през летните месеци да предпазва помещенията от слънчевите лъчи, а през зимата, когато слънцето е ниско, да има пряко ослънчаване в стаите.

Изчислихме точното изнасяне с помощта на астрономията. Заради това по параметри сградата се доближава до т.нар. „пасивни сгради“ и пести енергия както при отопление, така и при охлаждане, които от своя страна са решени с единна термопомпена инсталация и вкопани в земята серпентини.

Част от фасадата е облицована с HPL , имитиращ дървесен фладер и същевременно най- доброто решение за високата влажност на въздуха край морето. Водосточните тръби са вградени в топлоизолацията, като едновременно са подсигурени с ел. нагреватели, за да не замръзват в студените зимни дни.

Козирката над централния вход и гаража е елемент от архитектурната композиция и изпълнява две функции – предпазва зоната на входа от дъжд и сняг и допринася за обемно-пространствената визия от към уличната ругулация, от чийто ракурс сградата сама по себе си изглежда доста ниска.


10-метровата денивелация на терена ни провокира да развием разпределението на няколко полунива, като същевременно осигурим чудесния изглед към морето за всяко едно от жилищните помещения.

Архитектура: арх. Петър Костов, арх. Иван Недялков

#Архитектурни проекти варна, #Архитектура варна, #Архитектурно проектиране, #Архитектурно студио варна, #Интериор варна