Варна е един от най-старите градове в Европа. Много историци го определят като: „люлката на старата европейска цивилизация”. Доказателство за това са многобройните архитектурни паметници в града, датиращи от епохите на Римската империя, Османската империя, Възраждането, Следосвобожденския период и периода след 1944 г. 

Архитектурата на град Варна е дело на хиляди талантливи архитекти, които през годините са оставили своя специфичен отпечатък в града. В тази статия ще се разходим из любимите ни варненски улици, обществени и жилищни сгради и забележителности.

Центърът на град Варна е успял да запази своя неповторим аристократичен дух, в който се обединяват миналото и настоящето, а днес ще Ви представим историята на една от най-известните варненски забележителности – Морската градина. 

Създаването на Морската градина е едно от най-забележителните постижения архитектура Варна

Районът, където днес се намира Морската градина до средата на XIX век е бил голо поле, намиращо се извън крепостните очертания на града. Непосредствено до него са били разположени лозя, малки градинки, френските гробища и старите градски гробища. 

През 1881 за първи кмет след Освобождението бил избран Михаил Колони. Още в началото на управлението си той изпъква със желанието си за развитие на града. Неговата цел е била не просто развитието на Варна като съвременен европейски град, а да го превърне в привлекателен нов дом за бъдещите му граждани. 

Негова била идеята за създаването на Градската градина, намираща се днес зад театъра „Стоян Бъчваров“.  Освен това, негова е и инициативата за създаването на съвременен парк. Макар предложението да не било прието насериозно от общинските съветници, започнала работата по изграждането му. Общината отделила скромна сума, с която били засадени първите 130 дръвчета и са закупени пейки за гражданите. 

Това били първите стъпки и упоритостта на кмета дала резултат. За проекта той успял да привлече чешкия ландшафтен архитект Антон Новак. Кметът и съветниците му били силно впечатлени от реализираните проекти на Новак – дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Така те решили да го поканят през 1894 година на посещение в град Варна.  

Само година по-късно е даден старт на проекта и Новак се захванал с преобразяването на избраното пространство и превръщането му в истинска крайморска градина. 

За кратко време бил разчистен брега и е започнало облагородяването на мястото. Архитектът отделил специално внимание на избора на растителност и разположението на алеите. 

В онези времена работниците не разполагали с модерна механизирана техника. Затова дърветата и растенията били пренасяни с каруци от цялата Варненска област, Лонгоза, Странджа и Цариград. 

Работата на Антон Новак продължила! 

Общинарите били толкова впечатлени от работата на Новак, че през 1899 година удължили неговия договор. Те му позволили да си построи къща в Морската градина, която днес се намира до сградата на Радио Варна.

Интересни факти за архитектура Варна – 1 част

Тя също се отличава със своята забележителна за времето си архитектура Варна и допринася за уникалния облик на град Варна. 

В самата Морска градина са разположени не малък брой паметници на архитектурата от различни епохи. Сред тях са Военноморският музей, сградата на Аквариума, Морското казино и Пантеонът.

Това е само малка част от културното и архитектурно наследство на Варна. Следете нашия блог, където ще Ви споделим още интересни факти за морската ни столица.