Когато мислим за енергия от възобновяеми източници, първите, които вероятно идват на ум, са слънчевата и вятърната. А децентрализирането на производството на електроенергия е нещо, което вдъхнови инженери и изобретатели от цял свят.

И така, какво ще кажете за превръщането на механичната енергия, генерирана, когато хората ходят, в електрическа енергия? Това може да стане благодарение на технологията, разработена от Лорънс Кембал-Кук, основател на Pavegen.

Използвайки платформи, поставени в тротоарите, Pavegen преобразува стъпките в електрическа енергия (като същевременно генерира данни и дори награди). Но преди да излезете там, чувствайки се като Майкъл Джексън в Били Джийн, трябва да разберете как работи тази система.

Енергия се генерира, когато отпечатък от стъпка компресира дъската от дълбочина от 5 mm до 10 mm. Триъгълният дизайн максимизира изходната мощност и улавянето на данни, а неговата висока издръжливост и лекота на инсталиране позволяват безпроблемното интегриране на всяко място.

Чрез електромагнитна индукция от медни намотки и магнити, всяка стъпка произвежда от 2 до 4 джаула, което генерира средно 5 вата енергия: достатъчно за работа на LED крушка за 30 секунди. Тази енергия се съхранява в батерии, които могат да захранват светлини или други устройства, като високоговорители.

В допълнение към генерирането на енергия, Pavegen може да използва Bluetooth за свързване с приложения за смартфони и системата може също да комуникира със системи за управление на сгради.

Системата вече е тествана в молове, летища, магазини, търговски улици и дори на футболни игрища.

Тротоари, които генерират енергия чрез вървене