Американският институт по цветовете представи своя цвят на годината за 2022 г. Той определено е нещо невиждано досега.

Very Peri е чисто нов нюанс, който Pantone изобретява от нулата. Той е символ на глобалния дух на времето и прехода, през който преминаваме.

Цветът насърчава личната изобретателност и креативността. Освен това вдъхва топлина и вдъхновение в пространството. 

Той е описан от института като “динамичен зеленикаво син нюанс с оживяващ виолетовочервен подтон, който съчетава искреността и постоянството на синьото, както и енергията и вълнението на червеното”.

Въпреки че е определен като син оттенък от института Pantone, Very Peri има лилаво усещане и носи радостни и оживени наситени тонове. 

Психологията на цветовете свързва лилавото с духовност, богатство и омайване. То е предпочитано от тези с вкус към изкуствата. Различните нюанси на лилаво могат да предизвикат различни емоции. Например, по-светлите виолетови нотки символизират състояние на медитация.

Цветът на 2022 година и приложенията му в интериорния дизайн


Намерете правилната цветова палитра

Very Peri е страхотен за създаване на акцент в помещението. Той е подходящ за използване върху стените, ако търсите по-смели решения тази година, но може също така да се добави и чрез мека мебел или аксесоари.

Въведете го в цветовата палитра на своя дом с някои уникални комбинации. Този единствен по рода си тон се съчетава чудесно с бяло, розово, бежово, зелено. Други нюанси, които се съчетават добре с Very Peri, са оранжевите и жълтите. Те могат да направят лилавия цвят по-ярък. Това създава смели дизайни в интериора. Можете да изберете комбинацията с лилава стена и оранжеви или жълти декоративни елементи.

Цветът на 2022 година и приложенията му в интериорния дизайн

Приложение в интериорния дизайн

Тъмнолилавото подхожда на по-луксозно стилизирани пространства с акцент върху изтънчеността и привлекателността. Very Peri е смел тон, който заявява позиция и привлича вниманието.

Интериорните елементи в лилаво понякога могат да излязат от комфортната зона, но при разумно съчетание, пространството може да се превърне в истински стилно, смело и изобретателно дизайнерско решение. Използването му може да изглежда като предизвикателство, но следвайки няколко прости правила, можете да включите този нюанс в пространството си, без да имате никакви притеснения.

  • Акцентна стена – Може би един от най-популярните начини да включите Very Peri в дома си е да боядисате акцентна стена. Това е умел начин да включите цвят, който харесвате, без той да доминира в пространството.
  • Изкуство – Какъв по-добър начин да интегрирате нюанса във вашия дом, от това да изберете произведение на изкуството или дизайнерски аксесоар в този тон. Така можете да тествате как той се отразява на вашето пространство, дори да го преместите в различни стаи като експеримент, като се уверите, че се чувствате сигурни в избора си на цвят.
  • Комбинирайте със синьо – Ако тази година сте решили да избягвате безопасните идеи и да заложите на нещо по-смело, то тогава добавете синьо в интериора. Двата нюанса се допълват взаимно и могат да създадат уникални дизайнерски решения.
  • Меки мебели – Със сигурност ще успеете да намерите нов комплект столове или стилен диван, с който да въведете духа и настроението на този наситен цвят. Богатите материи като кадифе засилват усещането за лукс и елегантност и изглеждат изключително добре в толкова тъмни тонове. Това е много лесен начин да включите уникалното лилаво в интериора си.
  • Аксесоари – Ако искате да се докоснете до Very Peri, но все още не сте сигурни дали искате да посветите дома си на него, изберете няколко сини или лилави стъклени аксесоара и ги групирайте заедно за най-добър ефект. За още по-опростени решения, потърсете декоративни възглавници, които да внесат нюанса във всекидневната или спалнята.

Защо да заложим на лилавото?

 

Това е цвят, който вдъхва увереност. Той е подходящ и за по-малки, интимни зони, като например банята, пералното помещение или спалнята. Very Peri носи усещане за спокойствие и след няколко трудни години жизнерадостта му символизира чувството за свобода. 

Мисленето ни се променя постоянно и сега сме по-смели от всякога и отворени да живеем в настоящето, затова и този смел нюанс ще позволи на хората да се наслаждават на индивидуалността си и цялото си ежедневие.

Начините да въведете най-актуалния цвят тази година са много, но въпреки това не изискват много усилия. Разгледайте нашите идеи за интериорни решения, които ще ви вдъхновят за следващата промяна.

Цветът на 2022 година и приложенията му в интериорния дизайн