В последните години всеки квадратен метър жилищна площ е ценен. На много хора в градовете им се налага да живеят в недотам просторни жилища.  Уютът и комфортът на хората обаче е задължителен. И докато мебелите, спестяващи място, все още са на доста високи цени, има един често пренебрегван детайл в интериора. Огледалото. То може да добави светлина, простор и усещане за свобода в дома Ви.

Огледалата се използват от много години, като са неизменен аксесоар в личното пространство на дамите. Интериорните дизайнери обаче все по- смело експериментират с огледалата, за да добавят още:

Огледалото, което ще подчертае красива гледка.

Имате страхотна гледка през прозореца към планината. Ако добавите голямо огледало, в което тя се отразява, ще имате гледката и вътре в стаята. Освен голямото количество допълнителна светлина, ще имате още един поглед към цялата красота. Може да имате изглед към градината, или верандата, или нощна гледка към светлините на града… Бъдете креативни и подчертайте акцента, който Ви е вдъхновил да купите или построите дома си.

Огледалото, което ще разшири стаята.

Както споменахме в първата част на статията, понякога се налага да живеем по-натясно, отколкото бихме желали. Ако използваме правилно огледалата, те ще ни дадат необходимото пространство и функционалност. И за да не говорим празни приказки, веднага давам пример. В малката стая един чудесен и функционален вариант е да се проектира вграден гардероб с огромни огледални плъзгащи врати. Огледалото ще увеличи визуално пространството, а зад вратите му лесно ще можете да организирате вещите и дрехите си. Когато стаята не е претрупана с вещи, изглежда и по-голяма.

Огледалата в интериора

Огледалото, като акцент в стаята.

Интериорните дизайнери знаят, че огледалото е красив аксесоар за всяка стая. Освен описаните предимства по-горе, огледалото може да бъде удачно съчетано със стила на дома. В модерния минималистичен дизайн, огледалата имат вградено допълнителна подсветка, която може да се контролира, пищните барокови рамки пък могат да бъдат център във всеки бохемски дом. И не на последно място, дизайнерите използват различни геометрични форми, създадени от огледала, с които да дадат акцент както на съответното помещение, така и на целия дом.

Огледална стена.

В някои случаи огледалата са чудесна идея за декориране на цяла стена. Помислете за огромните стъклени стени във фитнес центровете, например, и в балетната зала. Освен да отразяват нас, успяват да скрият и разделят определени сектори. Добра идея е да се съчетаят отделни огледални повърхности с дърво или керамика, като се акцентира върху отделни елементи.

В заключение:
Огледалото е тайното оръжие на декоратора или интериорния дизайнер. То не е просто практичен обект, в който да гледате отражението на лицето си. Красивото огледало може да се използва за усилване на светлината, добавяне на драма, създаване на интересни отражения и рамки. Удивително е как добавянето на огледало може да преобрази Вашето пространство и да го превърне в дом, решавайки всяка интериорна дилема за миг.