Отделните елементи в интериора определят цялостното настроение и атмосферата в дома. Ето защо изборът на подходящите цветове и материали е от решаващо значение при създаването му. 

Съвременните палитри от цветове са пълни с дръзки и смели комбинации, които придават изцяло нов облик на всяко жилище. 

Светът на дизайна непрестанно се развива, създавайки нови тенденции, с които да удиви клиентите. 

Интериорът днес се стреми да се интегрира безпроблемно с потребителите, независимо от техните стилови вкусове. На мода са устойчивите материали, които са съобразени с екологичните норми. Иновативните решения на съвременния дизайн включват също винил, тапети, комбинация от дърво, кожа и много други. 

Съвременните материали в интериорния дизайн

3D панели за стени

Един иновативен начин да преобразите интериора е да използвате 3D панели за стени. Тези материали са аналог на декоративните елементи изработени от гипс, които са били използвани в древен Египет. Днес те са алтернатива за актуален дизайн, който подхожда идеално на всяка стая и може да се персонализира за различните стилове.

Декоративните 3D панели са чудесен акцент, който придава индивидуален характер на помещението. Те са практични и могат да постигнат безупречна визия върху стена с дефекти. Монтират се и се поддържат лесно, а освен това са идеалното дълготрайно решение за вашия дом.

Декоративни тухли

Те са специален вид интериорни плочки с дебелина около 2 см. Това позволява декорация на стени без големи загуби от пространството. Те се предлагат в различни размери, цветове и текстури, както и в разнообразие от дизайни, с които да създадете перфектното пространство за себе си. Този стил се прилага най-често в тавански помещения, гръндж стил и high-tech домове.

Съвременните материали в интериорния дизайн

Тапети

Те отново се завръщат на мода, внасяйки нов прочит на старите материали. Тапетите винаги са били средство, с което можете да създадете уникални и персонализирани интериорни решения. Днес можете да ги въведете в дома си и да създадете безкрайни дизайни както в традиционен, така и в модерен стил.

Винил

Виниловите покрития също се завръщат. Първоначалното тяхната силна страна е била издръжливостта им, но днес те предлагат разнообразие от покрития, цветове и текстури. Монтират се бързо и имат изключително лесна поддръжка. Могат да се използват и в мокри помещения и осигуряват контрол на температурата в дома – запазват топлината през зимата и осигуряват прохлада през топлите месеци.

Всички тези качества отново правят винила любим материал в интериорния дизайн. Той позволява различни комбинации и може да се използва във всяка среда.

Комбинация от дърво

Различни видове дървета се използват за различни цели в интериора. Един от често срещаните и широко използвани за вътрешни подови настилки е твърдата дървесина – червен дъб, американска череша, орех и др. Тя е вечна и предлага по-голяма издръжливост в сравнение с други подови настилки. Тя се съчетава с всеки стил. Ако сте почитатели на традиционния стил, можете да използвате махагон, орех и дъб, а ако предпочитате съвременния стил – клен и тигрово дърво се комбинират добре.

Бетон

Широко използван като архитектурен строителен материал, бетонът придобива все по-голямо значение и в интериорния дизайн поради своята универсална природа. Неговият “суров” и здрав външен вид предлага висока издръжливост и здравина при различни метеорологични условия. Той е изпитано средство и се предлага за подови настилки, системи за ламперия и като добавена текстура върху различни повърхности.

Органични материали

Днешната изобретателност се проявява в естествени материи и органични материали, които ни насърчават да мислим за по-екологични интериорни решения. Освен че са по-добри за планетата, природните характеристики могат да внесат топлина и текстура. За да постигнете по-екологична дизайнерска схема, фокусирайте се върху смяната на синтетичните материи в мебелите и подовите настилки. Потърсете устойчиви елементи като ратан, ракита или юта, които са еднакво издръжливи и красиви.

Разгледайте нашите идеи за интериорни решения, които ще ви вдъхновят за следващата промяна.